Het is - onder strakke voorwaarden - mogelijk om actieve evenementen in de buitenlucht te laten doorgaan met 50-75% van de normale bezoekerscapaciteit. Dit advies doet Fieldlab Evenementen aan het Kabinet op basis van de eerste praktijktesten van dit type evenement. Het Kabinet vraagt nu het OMT om advies over de onderzoeksresultaten.
Adviezen
Onderzoek bij drie voetbalwedstrijden wees uit dat grotere buitenevenementen onder de volgende, strikte voorwaarden mogelijk zijn in de huidige Coronasituatie:- Sneltest op een decentrale plaats, dicht bij huis;
- Sneltest maximaal 24 uur van het einde van het evenement;
- Gebruik van een app of ander soort toegangscontrole van een negatieve Coronatest;
- Maximaal 50-75% bezetting van de capaciteit van buitenlocaties, zonder de 1,5 meter-regel.
- Specifiek voor voetbalstadions:
o Capaciteit van Business Seats in het stadion op 50-75%, net als reguliere tribunevakken.
Binnengedeelte (Business Club) met een bezetting van 20%
o Door de natuurlijke scheiding kunnen zgn. skyboxen gebruikt worden op 50-75% van de
bezetting (net als reguliere tribune);
- Fysiek scheiden van groepen bezoekers, afhankelijke van de capaciteit en het ontwerp van de locatie;
- Mondkapjes (mond-neusmasker) verplicht bij het rondlopen op locatie bij een bezetting van 50%;
- Bij bezetting van 75% is een mondkapje ook zittend verplicht;
- Actieve communicatie van alle praktische, relevante informatie en continue wijzen op het naleven van de maatregelen;
Onderzoek
Deze adviezen zijn het resultaat van onderzoek bij de eerste praktijktesten van Fieldlab Evenementen in de buitenlucht: de voetbalwedstrijden N.E.C. Nijmegen - De Graafschap, Almere City FC - Cambuur Leeuwarden (met 1.500 toeschouwers) en de interland Nederland - Letland (met 5.000 toeschouwers). Rond deze wedstrijden is onderzoek gedaan naar de dynamiek van de bezoekers bij gebruik van verschillende soorten maatregelen, zoals het wel of niet dragen van mond-neusmaskers, wel of geen bewegingsvrijheid of horeca tijdens het duel, vaste placering of juist vrije zitplaatsen, etc.Fieldlab Evenementen
Doel van het Fieldlab Evenementen is om grondig te onderzoeken op welke voorwaarden evenementen weer kunnen worden georganiseerd tijdens de Coronapandemie. Tijdens verschillende testevenementen worden bezoekers geanalyseerd onder verschillende soorten (gedrags)maatregelen. Hoofdvraag is hierbij is: Hoe beperken we het restrisico dat ontstaat door evenementen? Hiervoor is een model ontwikkeld om risico’s te analyseren. Dit model is gebaseerd op factoren rond het contact tussen mensen (frequentie, tijd en afstand). Hierbij is eerst gekeken naar de impact van de bouwstenen op het risico om (per uur) besmet te worden met Corona en te worden opgenomen in het ziekenhuis, vergeleken met de situatie van mensen thuis. Het kernteam voor het onderzoek bestaat uit medewerkers van het Fieldlab Evenementen programmateam, Radboudumc, LCB/BUAS en TU Delft, ondersteund door bedrijven zoals Bureau Franken, DCM, bureau Brandeis en onderzoekers van TNO en UTwente en TU Eindhoven.De aanbevelingen op een rij:
Fieldlab Evenementen heeft als hoofddoel om weer veilig en verantwoord evenementen te organiseren in Coronatijd. Het is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector, verenigd in het EventPlatform en de Alliantie van Evenementenbouwers en de Overheid. Het programma wordt ondersteund door de ministeries van EZK, JenV, OCW, VWS.