Sittard, 6 februari 2025 – Hoewel het streven nul dodelijk ongevallen op bouwplaatsen is, bestaat er een kloof tussen deze ambitie en de verwachtingen van mensen die werkzaam zijn in de sector. Uit de Boels Rental Bouwindex* blijkt dat 25 procent van de bouwprofessionals niet gelooft dat een toekomst zonder dodelijke arbeidsongevallen mogelijk is. Dit percentage is vrijwel gelijk gebleven met vorig jaar (26%). Veiligheid op de bouwplaats blijft een punt van zorg.
Deze toenemende bezorgdheid heeft ook praktische gevolgen. Dit jaar geeft 35 procent van de bouwprofessionals aan weleens een opdracht te weigeren vanwege onveilige werkomstandigheden. In 2024 lag dit percentage op 30 procent. Dit benadrukt de aanhoudende veiligheidskwesties – en de gevolgen daarvan – op sommige bouwplaatsen.
"Als bouwprofessionals hun eigen werkwijze niet als oorzaak van veiligheidsproblemen zien, dan is het tijd om te kijken naar de omstandigheden waarin ze werken. De hoge kosten in de bouw zorgen er mede voor dat risico's blijven bestaan. Kosten mogen nooit een reden zijn om in te boeten op veiligheid. Door realistische planningen, strengere regie en betere veiligheidsvoorzieningen te combineren met gerichte training, kunnen we de bouw veiliger maken. Niet alleen in regels, maar in de daden", aldus Sven Janssen, Health & Safety Manager bij Boels Rental.
*Het onderzoek is uitgevoerd door Markteffect onder 402 Nederlanders werkzaam binnen de bouwsector.

Zorgen over veiligheid nemen toe
De bouwsector kampt nog steeds met relatief veel veiligheidsincidenten. Hoewel veiligheid op de agenda staat, geeft 23 procent van de bouwprofessionals aan zich hier steeds meer zorgen over te maken op de bouwplaats.Deze toenemende bezorgdheid heeft ook praktische gevolgen. Dit jaar geeft 35 procent van de bouwprofessionals aan weleens een opdracht te weigeren vanwege onveilige werkomstandigheden. In 2024 lag dit percentage op 30 procent. Dit benadrukt de aanhoudende veiligheidskwesties – en de gevolgen daarvan – op sommige bouwplaatsen.
Veiligheidsproblemen niet door werkwijze
Ondanks de groeiende zorgen over veiligheid, zien bouwprofessionals hun eigen handelen of dat van collega's niet als de oorzaak. Zo vindt bijna de helft (49%) dat hun collega's voldoende gekwalificeerd zijn. Het werken met machines lijkt ook veiliger te worden. In 2024 gaf 23 procent van de bouwprofessionals aan machines te gebruiken waarvoor ze niet bevoegd zijn. Dit jaar is dat gedaald naar 10 procent. Daarnaast geeft 11 procent aan weleens een onveilige machine te gebruiken ten opzichte van 24 procent vorig jaar. Hoewel er een verbetering zichtbaar is, blijft het een punt van aandacht om verkeerd en onveilig machinegebruik verder terug te dringen.Stijgende kosten raken veiligheidsmaatregelen
Naast veiligheidsbewustzijn spelen ook financiële overwegingen in de bouwsector een rol. Voor een deel van de sector betekent de stijging van bouwkosten dat er minder budget is voor veiligheid. Zo merkt 15 procent van de professionals dat er minder geld beschikbaar is voor veiligheidsmaatregelen. Daarnaast geeft 10 procent aan dat de hogere kosten van persoonlijke beschermingsmiddelen ertoe leiden dat ze minder vaak of van mindere kwaliteit worden aangeschaft."Als bouwprofessionals hun eigen werkwijze niet als oorzaak van veiligheidsproblemen zien, dan is het tijd om te kijken naar de omstandigheden waarin ze werken. De hoge kosten in de bouw zorgen er mede voor dat risico's blijven bestaan. Kosten mogen nooit een reden zijn om in te boeten op veiligheid. Door realistische planningen, strengere regie en betere veiligheidsvoorzieningen te combineren met gerichte training, kunnen we de bouw veiliger maken. Niet alleen in regels, maar in de daden", aldus Sven Janssen, Health & Safety Manager bij Boels Rental.
*Het onderzoek is uitgevoerd door Markteffect onder 402 Nederlanders werkzaam binnen de bouwsector.
