De deeleconomie bestaat al een tijdje maar is daardoor niet minder relevant geworden. Het lijkt juist te groeien en steeds meer mensen zien de waarde ervan in. Niet alleen vanwege het gemak, maar ook vanwege het duurzame aspect. In deze blog leggen we uit wat de deeleconomie is en waarom het duurzaam is.
De deeleconomie is een “nieuw” soort economie, waarbij het niet draait om het bezitten van goederen maar het delen van jouw bezit met anderen. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat iemand die eenmalig een grondboor nodig heeft er gelijk een moet aanschaffen, of dat overgebleven bouwmateriaal weggegooid wordt, terwijl iemand anders het misschien wel nodig heeft. In de deeleconomie staat geld ook niet altijd centraal. Ondanks dat het “lenen” of huren van iets vaak geld kost, zijn er ook deeleconomiebedrijven die het mogelijk maken om te betalen met kennis of een andere bijdrage aan hun bedrijf. Soms komt ruil ook voor. De deeleconomie heeft zich al goed gevestigd in onze samenleving en je komt het vaker tegen dan je misschien zult denken. Marktplaats is bijvoorbeeld ook een een deeleconomie. Wat is de deeleconomie?
Hieronder noemen wij een aantal voorbeelden van bedrijven die zich richten op de deeleconomie.
Succesverhalen
1. AirBnBHeb je ruimte over in je huis en lijkt het je wel wat om gasten te ontvangen? Dan kan dat met AirBnB. Inmiddels is het platform bij een groot deel van de bevolking wel bekend, want met AirBnB kan iedereen zijn of haar eigen “hotel” openen. AirBnB is een goed voorbeeld van een deeleconomie, omdat mensen hun onderdak delen met bijvoorbeeld toeristen. Vaak zijn kamers op AirBnB een stuk goedkoper dan hotels, dus voor beide partijen is het een win-win situatie.
2. GO Sharing
GO Sharing maakt het mogelijk om elektrische scooters te huren per rit. Deze scooters zijn verspreid over verschillende steden. Met de app van GO Sharing zie je vervolgens waar bij jou in de buurt een scooter beschikbaar is. Nadat je deze reserveert en betaalt kun je deze scooter meenemen en rijden naar de plek van jouw bestemming. Hier zet je de scooter vervolgens weer neer voor de volgende gebruiker. Zo hoef je niet zelf een dure scooter aan te schaffen en kun je toch makkelijk vervoer vinden.
3. Snappcar
Met Snappcar kun je jouw auto uitlenen aan een ander en hiervoor betaald krijgen. Vaak is dit goedkoper dan het huren van een auto en mede daarom is dit ook erg populair. Daarnaast heb je veel keus uit verschillende voertuigen en kun je ervoor kiezen om een dagje in je droomauto te rijden. Ook mensen die zelf liever geen auto aanschaffen maar soms wel een auto nodig hebben kunnen veel belang hebben bij een platform zoals Snappcar.
4.Werflink
Werflink werkt ongeveer zoals Marktplaats, maar dan voor de bouwsector. Zoals op hun website staat zijn zij er “voor het matchen en delen van bouwmaterieel en materiaaloverschotten tussen bedrijven actief in de bouwsector”. Dit voorkomt dat materiaal vernietigd wordt of dat er geld verloren gaat aan materiaaloverschotten. Daarnaast kunnen bouwbedrijven hun machines uitlenen aan andere bedrijven in de bouwsector.
Verhuur in de deeleconomie
Verhuur is een belangrijk onderdeel van de deeleconomie, want door producten te verhuren voorkom je dat iets nieuw aangeschaft moet worden voor eenmalig of kort gebruik. Verhuren en huren zijn dan ook begrippen die steeds normaler zijn geworden in de afgelopen decennia. Waar vroeger nog iedereen een auto kocht, kiezen mensen nu steeds vaker voor huren. En in plaats van het aanschaffen van dure machines, maken veel bedrijven nu de keus om deze te huren. Het delen van materieel en capaciteit tussen bedrijven onderling wordt steeds meer de norm, in plaats van een uitzondering op de regel. Voorbeelden van deeleconomie verhuur zijn onder andere:- Verhuur van machines voor de bouw
- Attractieverhuur
- Verhuur van beveiligingsapparatuur
- Horecaverhuur
- Aggegraatverhuur
- Eventverhuur
Waarom is de deeleconomie duurzaam?
De deeleconomie wordt vaak gezien als een duurzaam iets, maar waarom is dat eigenlijk? Om te beginnen perkt de deeleconomie de aanschaf van nieuwe goederen in. Dit verlaagt de vraag naar verschillende goederen en daardoor kan, op den duur, ook de productie verminderd worden. Minder productie staat in veel gevallen gelijk aan minder milieuvervuiling. Maar minder aankopen kunnen ook milieuvervuiling tegengaan. Denk bijvoorbeeld aan al het verpakkingsmateriaal van nieuwe goederen dat anders weggegooid wordt. Of de besparing van benzine wanneer iemand ervoor kiest om niet een vervuilende scooter te kopen, maar een elektrische scooter zo af en toe te huren. De aanschaf van minder spullen zorgt voor minder CO2-uitstoot.Verspilling en leegstand
Daarnaast voorkomt de deeleconomie ook dat niet gebruikte materialen, tools, vervoersmiddelen en ruimtes worden weggegooid, stof vergaren of leeg blijven staan. Wanneer dit gebeurt kost het de eigenaren van deze goederen of ruimtes vaak veel geld en als dit vaak gebeurt kan dat een langzaam een negatief effect hebben op de economie. Bij overgebleven materialen voorkomt de deeleconomie verspilling en bij bedrijfspanden of andere locaties voorkomt het leegstand. Zo worden bioscopen momenteel verhuurd aan bijvoorbeeld hogescholen voor het geven van lessen.Wat kan de deeleconomie voor jou betekenen?
De trend van de deeleconomie lijkt voorlopig nog flink door te zetten. Er komen nog steeds veel nieuwe bedrijven bij die hun verdienmodel baseren op de deeleconomie. Met name als het gaat om vervoer en materieel is er een enorme groei te zien, maar er komen ook veel nieuwe varianten van de deeleconomie bij, bijvoorbeeld het huren van meubels.Veel bedrijven in de verhuursector doen onbewust al mee aan de deeleconomie, maar dat wil niet zeggen dat er niet nog meer winst te behalen valt. Het is verstandig om je huidige verdienmodel én je materieel onder de loep te nemen en kritisch te kijken naar waar er ruimte is voor verbetering. Waar zijn mensen naar op zoek en kun jij dat bieden? Heb je nog een bedrijfspand dat halfleeg staat en waar iemand misschien wel baat bij heeft? Bezit je goederen die je ook wel voor particulieren in kunt zetten? Of heb je een wagenpark dat je maar voor de helft gebruikt? De deeleconomie biedt een hoop kansen om alles van jouw bedrijf maximaal te benutten.
Wil je meer informatie? Of wil je dat iemand met je meedenkt? Neem dan contact op met Verhurend Nederland via tel 085-7325528 of mail info@verhurendnederland.nl