Alles moet op afstand: of het nu 1,5 meter, 2 dorpen verderop of de andere kant van Europa is, we verwachten contact te kunnen maken. Dit geldt voor ons als mensen maar het is ook waar voor ons materieel. Waar we vroeger even een servicemonteur Duitsland in stuurde om te kijken wat er mis was, mag hij nu eerst 2 weken in quarantaine. Gelukkig is er al een tijdje een digitale transformatie aan de gang die ons het “Internet of Things” of IoT heeft gegeven. Het idee is simpel: je sluit objecten aan met een kastje op het internet en we kunnen altijd de status en locatie van dat materieel zien. Maar hoe vind je je weg in de jungle van Telematica, M2M, Track & Trace, Sim kaarten en portalen?
Het Industriële Internet of Things (IIoT) wat betrekking heeft op de toepassingen in de verhuurbranche is natuurlijk een wereld op zich. Ik zou hier graag inzoomen op een paar trends die op dit moment spelen en die veel invloed gaan hebben. Het begint bij een kastje dat een machine ingaat of op een object komt te zitten. We zien lokale netwerken ontstaan op de bouwplaats waardoor kleine “tags” met grotere kastjes gaan communiceren. Praktisch betekent dit dat zelfs kleine/goedkopere objecten zoals boormachines, steigermateriaal en pomp koppelingen zullen gaan doorgeven waar ze zijn. Als je deze trend doortrek zullen we binnenkort van elk object in onze verhuurvloot weten of, waar en hoelang het door een klant wordt benut.
Naast de hardware is er natuurlijk ook een software element. Van de grote spelers zoals ZTR en Trackunit tot aan de kleinere portals die zich op een specifieke markt richten zoals Calculus. Het aanbod is heel divers maar er zijn wel wat trends te ontdekken. De grotere portals gaan zich meer richten op integratie in machines vanuit de fabriek. De fabrikant van een hoogwerker zoals Niftylift zal een telematica oplossing bieden gebaseerd op Trackunit techniek. Op deze manier heeft de producent een solide platform en Trackunit sluit klanten aan vanaf de bron.
Wat we nog meer zien in Portal-land is dat de bovengenoemde portals steeds meer een soort “middleware” functie krijgen. Dit betekent dat ze “in het midden” van allerlei andere software komen te zitten. Een telematica platform voorziet bijvoorbeeld het ERP systeem van actuele object informatie. Het gevaar hier is dat je op een bepaald moment niet echt meer weg kan omdat al je systemen in elkaar verweven zijn. Het is raadzaam om, voordat je een portaal provider kiest, na te denken over je uiteindelijke digitale infrastructuur. Welk systeem gaat welke informatie bevatten, hoe kun je het er ooit uit krijgen en wat wil je in eigen beheer blijven doen?
Tot slot komen er meer toepassingen van Machine Learning, AI en Data Analytics. Eigenlijk allemaal termen die hetzelfde betekenen: een slimme formule maakt een schifting van je object data. In de praktijk zal dit leiden tot minder onnodige meldingen over een object. Een alarm dat al opgelost is zal verdwijnen uit de lijst, er is een beter inzicht in een bezettingsgraad van een machine en foute metingen worden uit de brandstof historie gefilterd. Op zich niet spectaculair maar de bruikbaarheid van een stuk software wordt stukken beter als je niet alles zelf meer in de juiste context hoeft te plaatsen. Dit zal de komende jaren groeien en medewerkers zullen steeds minder met repetitieve taken bezig zijn en zich meer kunnen concentreren op het echt helpen van de klant.
Deze technieken zullen onze branche de komende jaren in een stroomversnelling brengen. Afwachten en blijven leunen op wat we kennen is geen optie. Deze techniek gaat de operationele kosten van bedrijven die dit goed weten te benutten zodanig verlagen dat concurrentie voor de achterblijvers niet langer mogelijk zal zijn. Het advies is dan ook: blijf innovatief!
Dick Klaassen