In de arbeidsovereenkomst leg je de afspraken vast tussen jou en de werknemer. Zo spreek je af wat de duur is van de arbeidsovereenkomst, de werktijden, hoogte van het loon, de inhoud van de werkzaamheden. Dit zijn de zogenaamde primaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast kan je nog afspraken maken over de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals, reiskosten, opleiding, auto van de zaak etc...
Check of er voor jouw bedrijfstak een CAO geldt. De arbeidsovereenkomst dient namelijk aan de hand van de CAO te worden opgesteld. Hoe uitgebreider de CAO qua arbeidsvoorwaarden, hoe minder ruimte voor keuzes in de op te stellen arbeidsovereenkomst. Dat betekent niet per definitie dat je niet mag afwijken van de CAO. Dat ligt aan de soort CAO. Is er sprake van een zogenaamde minimum-cao (wat in de praktijk het meeste voorkomt), dan mag hiervan alleen worden afgeweken ten gunste van de werknemer. Van een standaard-cao mag niet afgeweken worden.
De proeftijd
Door opname van een proeftijdbeding in de arbeidsovereenkomst kunnen zowel werkgever als werknemer gedurende de proeftijd de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang opzeggen. Een proeftijd moet schriftelijk worden overeengekomen. Zorg er voor dat de arbeidsovereenkomst door werknemer wordt ondertekend. Een proeftijd is alleen geldig indien de duur van de arbeidsovereenkomst langer is dan 6 maanden. Wil je een zo kort mogelijke arbeidsovereenkomst afsluiten met daarin opgenomen een proeftijd, dan is mijn advies een duur van 7 maanden over een te komen. Bij een contract langer dan 6 maanden maar korter dan 2 jaar kan je een proeftijd van 1 maand overeenkomen. Bij een arbeidsovereenkomst met een duur van 2 jaar of langer heb je de keuze in een proeftijd van 2 maanden of 1 maand.De proeftijd is een harde termijn. Mijn advies is de werknemer tijdig en schriftelijk (bv. per email) te berichten dat op dit beding een beroep wordt gedaan en de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd.
De hoofdregel is dat er geen proeftijd in een tweede arbeidsovereenkomst mag worden opgenomen, tenzij het een geheel andere functie betreft met andere vaardigheden en verantwoordelijkheden.
De aanzegtermijn
Je bent als werkgever verplicht minimaal één maand voor het aflopen van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd schriftelijk aan te geven of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt verlengd. Wil je het dienstverband verlengen, dan moet je aangeven onder welke voorwaarden je dat wil doen.Vergeet je om (tijdig) aan te zeggen dan heeft de werknemer recht op een vergoeding naar rato van de periode dat de werkgever te laat is met het aanzeggen met een maximum van één maandsalaris. De aanzegtermijn geldt niet bij arbeidsovereenkomsten met een duur korter dan 6 maanden. Mijn advies is om het moment van aanzeggen goed te agenderen, bijvoorbeeld 6 weken voor het eindigen van het dienstverband.
Concurrentie- en relatiebeding
In principe mag een concurrentie- en relatiebeding alleen worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Opname van deze bedingen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde is niet toegestaan, tenzij je als werkgever zwaarwegende bedrijfsbelangen hebt waardoor het noodzakelijk is een concurrentie- of relatiebeding in de arbeidsovereenkomst op te nemen. In dat geval moet je het beding schriftelijk motiveren met zwaarwegende bedrijfsbelangen. De motivering moet toegespitst zijn op de specifieke werkzaamheden van de werknemer of een specifieke functie.Opzegging arbeidsovereenkomst
Let er op dat je in een contract voor bepaalde tijd altijd een tussentijdsopzegbeding opneemt, zodat je ook tussentijds de mogelijkheid hebt om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.Bij opzegging zegt 1 van beide partijen de overeenkomst op tijdens de contractperiode. De werknemer kan werkgever mondeling of (bij voorkeur) schriftelijk laten weten dat hij/ zij ontslag neemt en dient hierbij rekening te houden met de geldende opzegtermijn. Indien de werkgever wenst op te zeggen heeft de werkgever toestemming nodig van het UWV of van de kantonrechter. Ook kan er met werknemer een beëindigingsovereenkomst gesloten worden.
De geldende opzegtermijn die voor werknemer en werkgever geldt, staat vaak in het arbeidscontract opgenomen of in de CAO.
Van een tijdelijk naar een vast contract
Let goed op dat de arbeidsovereenkomst niet automatisch overgaat naar een vast contract indien je dat niet wenst. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd gaat automatisch over in een vast contract als er meer dan 3 contracten voor bepaalde tijd zijn afgesloten. Dit gaat ook op indien de werknemer langer dan 3 jaar aaneengesloten bij je heeft gewerkt, ongeacht het aantal afgesloten contracten. Maar let op, in de CAO kunnen afwijkende regels staan.Over de inhoud van arbeidsovereenkomsten en de verschillende type arbeidsovereenkomsten valt nog veel meer te vertellen. Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen, neem dan gerust per e-mail: c.clarijs@forwardadvocaten.nl contact met Claire Clarijs van Forward Advocaten.