Naast de maatschappelijke impact die de corona uitbraak tot gevolg heeft, brengt de pandemie ook de nodige arbeidsrechtelijke gevolgen met zich mee. Veel medewerkers met kantoorfuncties hebben maandenlang thuis gewerkt. Met de komst van de versoepelende maatregelen, willen werkgevers hun personeel weer graag op kantoor zien. Mag je als werkgever zijnde je personeel verplichten weer naar het werk te komen? En kan je als werkgever een werknemer verplichten zich te laten vaccineren? En mag je een werknemer die weigert zich te laten inenten op deze grond ontslaan?
Uiteraard staat het een werknemer vrij een verzoek in te dienen om thuis te werken en daarover in overleg te treden met werkgever. Het is echter aan de werkgever om dit verzoek wel of niet te honoreren.
Het weigeren van een corona vaccin kan echter wel gevolgen hebben voor de arbeidsrechtelijke relatie. Immers iedere werkgever heeft de verplichting om zijn werknemers en derden op de werkvloer zoveel mogelijk te beschermen tegen een Covid-19 besmetting. Het hiervoor omschreven grondrecht van lichamelijke integriteit kan dan ook haaks staan op het belang van werkgever om collega’s en derden op de werkvloer tegen besmetting te beschermen. Recentelijk heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao zich over een soortgelijke kwestie uitgelaten en kwam tot de slotsom dat om deze reden voortzetting van de arbeidsovereenkomst met een werknemer die weigerde zich te laten vaccineren niet meer mogelijk is.
Heeft u corona gerelateerde vragen, neem dan gerust per e-mail: c.clarijs@forwardadvocaten.nl contact op met Claire Clarijs van Forward Advocaten.
Verplichten op kantoor te werken
Indien de werkomgeving voldoet aan de eisen die het RIVM stelt en daarbij de nodige hygiënemaatregelen in acht worden genomen, kan een werkgever haar personeel verplichten om weer op kantoor te komen werken.Uiteraard staat het een werknemer vrij een verzoek in te dienen om thuis te werken en daarover in overleg te treden met werkgever. Het is echter aan de werkgever om dit verzoek wel of niet te honoreren.
Vaccinatie
Een algemene (wettelijke) plicht tot vaccinatie bestaat er niet. De grondrechten op onaantastbaarheid van het lichaam en het recht op vrijheid van religie en levensovertuiging brengen mee dat werknemers recht hebben op een vrije keuze om zich wel of niet te laten vaccineren.Het weigeren van een corona vaccin kan echter wel gevolgen hebben voor de arbeidsrechtelijke relatie. Immers iedere werkgever heeft de verplichting om zijn werknemers en derden op de werkvloer zoveel mogelijk te beschermen tegen een Covid-19 besmetting. Het hiervoor omschreven grondrecht van lichamelijke integriteit kan dan ook haaks staan op het belang van werkgever om collega’s en derden op de werkvloer tegen besmetting te beschermen. Recentelijk heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao zich over een soortgelijke kwestie uitgelaten en kwam tot de slotsom dat om deze reden voortzetting van de arbeidsovereenkomst met een werknemer die weigerde zich te laten vaccineren niet meer mogelijk is.
Tot slot
De Covid-19-pandemie zet de verhoudingen binnen de samenleving op scherp, zo ook die van de werkgever en werknemer. De corona-crisis heeft er echter niet toe geleid dat het arbeidsrecht minder streng wordt toegepast. Zo oordeelden de rechters dat het niet kunnen werken wegens corona voor rekening en risico komt van de werkgever en de werknemer recht heeft op volledige loondoorbetaling. Ook een werknemer die in contact is geweest met iemand die (mogelijk) besmet is met het coronavirus en ten gevolge hiervan in quarantaine moet, heeft recht op volledige loondoorbetaling. Het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden wegens corona werd door de meeste rechters evenmin gehonoreerd.Heeft u corona gerelateerde vragen, neem dan gerust per e-mail: c.clarijs@forwardadvocaten.nl contact op met Claire Clarijs van Forward Advocaten.