Mocht u overwegen om een nieuwe stoomketel aan te schaffen, dan is het verstandig om u te verdiepen in subsidieregelingen. In dit artikel licht Scharff Techniek één regeling toe die tot stand is gekomen om het maken van duurzame keuzes te bevorderen.
Stoom is een zeer veel toegepaste warmtedrager binnen de voedingsindustrie, maar vaak met aardgas gestookt. Forse veranderingen zijn nodig in het kader van de energietransitie voor deze manier van warmteproductie. De elektrificatie van het stoomproces wordt daarom gestimuleerd met subsidies.
Energie-investeringsaftrek (EIA)
Sinds 2020 is het vervangen van gasgestookte stoomketels door elektrische stoominstallaties op ons initiatief opgenomen op de Energielijst (270104). Hierdoor komt u bij de aanschaf van een elektrische stoomketel, in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Let wel op, de dit moment geldt de EIA alleen voor nieuwe elektrische stoominstallaties die gasgestookte stoomketels vervangen.De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid u ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en elektrificatie. De EIA bedraagt in 2021 45% van het investeringsbedrag. De extra aftrek van 45% komt bovenop de normale afschrijvingen op het bedrijfsmiddel. De complete Energielijst 2021 download u hier.
Andere mogelijkheden
Is vervanging door een elektrische stoomketel niet mogelijk doordat u nog niet de benodigde elektrische infrastructuur heeft? Er zijn ook andere maatregelen die u kun treffen om te verduurzamen.Al een aantal jaar staat de vervanging van een stoomketel door een stoomketel waarbij de rookgassen niet meer dan 60 milligram NOx per normaal kubieke meter bij 3% O2 bevatten, op de Milieulijst.
Daarnaast zijn er verschillende aanpassingen en onderhoud aan uw bestaande stoomsysteem mogelijk om het brandstof gebruik te verminderen. Dit kan wel oplopen tot 25% door het verlagen van de stoomdruk, het isoleren van ketel en leidingen, regelmatige controle condenspotten en uitzetten van de stoomketel wanneer er langere tijd geen stoomvraag is.
Lees op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over oplossingen voor deze noodzakelijke veranderingen.