Ook in 2022 zijn er diverse subsidieregelingen beschikbaar voor ondernemers die zich inzetten voor verduurzaming van hun bedrijf of werken aan duurzame innovaties. In dit artikel zetten we drie interessante regelingen op een rij.
1. Investering in een duurzame bedrijfsvoering (MIA, Vamil en EIA)
De MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) bieden aan ondernemers de mogelijkheid om voordelig te investeren in milieuvriendelijke technieken. Met de EIA (Energie-investeringsaftrek) kunnen ondernemers subsidie krijgen op investering in energiezuinig technieken en duurzame energie. Alle drie de regelingen geven een kortingspercentage op de fiscale winst.Een aanvraag voor deze regelingen is meestal eenvoudig uit te voeren en inschakeling van een extern adviseur niet nodig. Als de betreffende investering specifiek genoemd staat op de Energielijst (EIA) of Milieulijst (MIA/Vamil) dan is de aanvraag nog eenvoudiger. De op deze lijsten vermelde investeringen zijn echter niet de enige investeringen die in aanmerking komen voor subsidie. Er wordt ook ruimte geboden (via zogenaamde generieke codes) om niet-gedefinieerde projecten onder deze regelingen (EIA, MIA of Vamil) in te brengen. In deze gevallen is het raadzaam om een extern adviseur in te schakelen.
Klik hier voor meer informatie over de MIA, Vamil
Klik hier voor meer informatie over de EIA
2. Stimuleringsregeling duurzame energie MKB (SVM)
Speciaal voor MKB bedrijven is er de relatief nieuwe regeling SVM. Onder deze regeling kunnen MKB-ondernemers subsidie aanvragen voor het inhuren van een specialist die energie-adviezen kan geven over bijv. het verduurzamen van een bedrijfspand. Daarnaast kan de aangevraagde subsidie ook worden gebruikt voor ondersteuning bij het uitvoeren van één of meer maatregelen uit het advies. De subsidie bedraagt 80% van de kosten, tot maximaal €2500,00 bij advies en ondersteuning.Voor meer informatie over de SVM klik hier.
3. DEI+ (Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie)
De DEI+ subsidie richt zich op het stimuleren van demonstratie- en pilotprojecten van technologieën die bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Indien ondernemers zelf duurzamen technoligieën ontwikkelen of early-adopters zijn van één van deze technieken, dan biedt de DEI+ mooie kansen. Naast ontwikkelaars kunnen ook investeerders een beroep doen op een DEI+. Voor investeerders komen de meerkosten van een duurzame innovatieve investering in aanmerking voor subsidie. Ontwikkelaars kunnen kosten voor een pilotproject als subsidie ontvangen. Bij dit pilotproject dient een technologie voor het eerst op schaal te worden beproefd.Subsidiabel zijn bijvoorbeeld projecten waarbij ontwikkelaars een nieuwe warmtekrachtkoppeling hebben ontwikkeld of een productie-installatie op basis van alleen biobased materialen. Ook een recycling-installatie die plastic verpakkingen tot schone grondstof wil verwerken, valt onder de DEI+.
Voor meer info over de DEI+ klik hier.
bron: Wolters Kluwer