In Nederland realiseerde netbeheerder TenneT een grondboring voor een ondergrondse hoogspanningskabel met energie van waterstofaggregaten. De toestellen van Genpower maakten een emissieloze uitvoering van het grensverleggende project mogelijk. De dimensionering van de opstelling gebeurde aan de hand van metingen door Calculus bij eerdere gelijkaardige boringen. Ook opvolging van de machines kon door middel van de meetoplossingen van de IoT-specialist.Waterstofaggregaten worden nog maar enkele jaren actief ingezet bij specifieke projecten. Dat was tot nog toe voornamelijk in Frankrijk het geval, maar door een streng stikstofbeleid worden nu ook in Nederland de eerste stappen gezet met waterstofenergie. Voor het project van TenneT bleek het de ideale oplossing: de werken dreigden volledig stil te vallen, want door een nabijgelegen Natura 2000-gebied was een vergunning enkel verkrijgbaar bij een emissieloze uitvoering van de voorziene boring.
Wereldprimeur voor opstelling waterstofaggregaten
Het project van TenneT is een wereldwijde primeur voor de specifieke opstelling die werd gebruikt als energievoorziening. Voor de boring in Nederland werden drie waterstofaggregaten van EODev ingeschakeld, in combinatie met een battery pack.Die opstelling baseerde zich op een grondige voorbereiding. Van september tot en met november werd met behulp van Vello Keen-verdeelkasten gekoppeld aan Calculus-software, gemeten hoeveel energie gelijkaardige projecten verbruiken en op welke manier dat verbruik verdeeld is. Door die gegevens bij andere boringen te analyseren kon het project van TenneT zo precies mogelijk worden gedimensioneerd. Zo was er een garantie op voldoende vermogen - ook bij piekmomenten - en kon een eventuele overschot aan opgewekte energie worden opgeslagen om later in te zetten.
Alle drie de generatoren konden vanop afstand makkelijk opgevolgd worden dankzij ingebouwde gateways, gekoppeld aan het aansturingssysteem van de machines. Daardoor kon te allen tijde de beschikbare hoeveelheid waterstof geraadpleegd worden, het vermogen waarin de aggregaten voorzagen, onderhoudsgegevens en veel meer. Ook aansturing van enkele eenvoudige acties werd mogelijk via een online portaal.
Waterstofenergie in de toekomst
Bij Calculus volgen ze de verdere ontwikkeling van deze energie-technologie op de voet. "We geloven dat waterstofenergie het speelveld zal hertekenen voor verhuurbedrijven en hun klanten", klinkt het. "In tussentijd brengen verzamelde data voortdurend inzichten die ons op weg kunnen helpen naar duurzaamheid en efficiëntie."Meer lezen over dit project? Surf dan naar het artikel op de website van Calculus.
Zelf op zoek naar digitalisering van je machinevloot? Aarzel dan niet contact op te nemen met de IoT-specialist.